Să pierzi și să cîștigi …

Cîți dintre voi au avut zile în care și-au dat întrebări retorice? Nu pentru că aveau prea mult timp liber, dar pentru că vine o zi cînd oricum trebuie să îți răspunzi la ele. De cele mai dese ori acestea sunt zilele în care ceea ce aveai pînă ieri apare într-o ecuație X-1=?.

Oricît de pozitivi nu ar încerca oamenii să fie, în dependență de caracter, anturaj și stil de viață tot mai mulți din noi se confruntă cu momente în care ceva/cineva* s-a pierdut … a dispărut …

Am citit undeva că fiecare perioadă de durere are patru stadii:

  • negarea
  • raționalizarea
  • ura
  • acceptarea

O fi sau nu așa,  cert este că aproape fiecare din noi le-a trăit, barem intensitatea lor poate fi diferită.

Vă mai amintiți cum v-ați simțit ultima dată cînd ați eșuat? M-aș bucură să știu că nu, pentru că asta ar însemna că nu ați depășit încă această perioadă. Atenție, sunt lucruri pe care nu le putem depăși niciodată – dar le putem accepta (nu în zadar psihologii pun aceasta ca un ultim punct al trăirilor în etapele menționate mai sus).

Ce să faci dacă ești într-o perioadă de pierdere … acum … ?

  1. Acceptă/cere susținere

Indiferent de ce s-ar întîmpla nu vei reuși aproape niciodată să depășești fără susținerea prietenilor apropiați și a familiei. Nu e nimic rușinos în a recunoaște că ai căzut, ai pierdut, ai eșuat. Este absolut fantastic să cîștigi, dar dacă vreți să reușiți ceva în viață va trebui mai întîi de toate să învățați secretul cum să pierdeți! Nimeni nu este protejat de lucruri imprevizibile care joacă festa atunci cînd te aștepți cel mai puțin, de aceea spuneți și exteriorizați-vă trăirile sufletești-ajută!

2. Păstrează calmul și dezvoltă spiritul de analiză

Nu e cazul să exagerați la superlativ cu evenimentele, nu le plasați în prezent, cu atît mai puțin în viitor. Întoarceți-vă în trecut, analizați cum ați depășit cîndva asemena trăiri daca le-ați avut, dacă nu oricare alte întămplări care v-au cauzat insomnie. Poate e cazul să recurgeți la aceleași metode și de data asta? Poate vă ajută și acum? O plimbare cu viteză pe o bicilcletă, un masaj cu aromaterapie, o vacanță exotică sau pur și simplu o evadare din țară pe weekend pot schimba multe.

3. Credeți în voi

Nimeni nu are un interes mai mare decît voi înșivă să vă simțiți bine. Deaceea folosiți-vă capacitățile de a lupta și de a reuși. Dacă ați pierdut odata și ați depășit, veți depăși și de data asta!

4. Păstrați verticalitatea în centrul emoțiilor negative

Cînd sunteți năvăliți de valuri de tristețe și neajutorare, inhibați-l adînc, pentru a-l simți la maxim, dar mai apoi antrenați-vă să începeți a respira ritmic pe aceeași notă, fără escaladări.

5. Începeți să construiți în gînd o viață nouă

Chiar dacă sunteți într-o perioada a realității grele, faceți-vă timp pentru a visa. În fiecare zi, găsiți o ora sau 30 de minute pentru voi ca să visați-în cel mai direct sens. Găsiți o poziție comodă în canapeaua preferată sau în dormitor, trageți draperiile, închideți ochii și dați start unei vieți noi, acolo în vis. Apropo această metodă am auzito și la o întrevedere cu Andreea Marin Bănică. Dacă o femeie ca ea, cu o agendă pe minute, a găsit timp să viseze să devină mamă, pentru ca apoi să se întîmple chiar, veți găsi și voi 30 de minute.

6. Și asta va trece

În timp ce sunteți antrenați într-o activitate de depășire, fie yoga, o plimbare, aromaterapie, amintiți-vă că eșecul dumneavoastră este ciclic așa ca anotimpurile. Chiar dacă sunteți în plină iarnă, nu uitați că foarte curînd veți căpăta din nou controlul odată cu venirea primăverii.

Învățați să vă tolerați greșelile și să vă împăcați cu voi înșivă în cele mai dificile situații. Priviți la cei ce sunt înaintea voastră pentru a lua exemplu și a merge mai departe, dar nu uitați să vă uitați și înapoi, la cei pentru care fericirea este o ecuație mult mai simplă: zi+apă=Fericire.

Advertisements
This entry was posted in Poezie and tagged , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s